Hvordan være anonym på nett med VPN

Uten VPN kan tredjeparter se din internettrafikk. Det er her gode VPN-tjenester kommer inn i bildet.

Noen utfordringer uten bruk av VPN

Din nettleverandør kan overvåke datatrafikken og dele den med andre offentlige instanser eller virksomheter. Myndigheter kan begrense tilgangen din til viktige og nyttige informasjonskanaler, og man kan rett og slett bli prisdiskriminert av ulike selskaper. Du vil også være utsatt for nettkriminalitet og spionasje. Offentlig tilgjengelige WiFi-nettverk er noe du bør styre unna – i alle fall uten VPN!

Vi ser ofte saker i media som gjør at vi bør tenke oss om angående hva vi deler på nett og hva vi foretar oss av aktiviteter etc. Det å være ute på det store internettet uten å ta forhåndsregler som å beskytte oss, vil kunne gi negative konsekvenser på mange områder. Man bør sikre seg best mulig, slik at uvedkommende (uansett hvem det måtte være) ikke enkelt kan overvåke en på nett. Det være seg kriminelle, etterretningstjenester eller myndigheter som overvåker våre aktiviteter/handlinger m.m. Både etterretningstjenester og myndigheter samler inn data (overvåker datatrafikken), ref. EUs Datalagringsdirektiv. I utgangspunktet med et positivt formål, men alt kan misbrukes og utro tjenere finner man overalt.

En kort intro til formålet med EUs Datalagringsdirektiv får du under.

Endringer i ekomloven og straffeprosessloven mv. (gjennomføring av EUs datalagringsdirektiv i norsk rett)

Formålet med datalagringsdirektivet er å harmonisere lovgivningen om lagring av nærmere definerte data framkommet ved bruk av elektronisk kommunikasjon. Hensikten er å gi justismyndighetene et verktøy for å avdekke, etterforske og straffeforfølge alvorlig kriminalitet.

Kilde: Stortinget.no

Det du trenger å vite om VPN

VPN brukes nå av stadig flere – og det er ikke uten grunn. VPN gjør at du kan surfe på internett trygt, anonymt og fritt. Når en VPN-forbindelse er etablert, vil datatrafikken din bli kryptert og omdirigert gjennom en ekstern VPN-server.

  • Krypteringen sikrer at ingen kan fange opp eller lese data som sendes fra PCen eller mobiltelefonen din. Dette betyr at ingen kan se nøyaktig hvilke nettsider du besøker, hva du laster ned eller laster opp, eller hva du strømmer.
  • Omdirigeringen av internettforbindelsen sikrer at IP-adressen er skjult; andre enheter og nettsteder vil bare registrere IP-adressen til VPN-serveren. Alt du gjør på internett vil være knyttet til VPN-serverens IP-adresse i stedet for din egen IP-adresse. De nettsidene du besøker kan ikke spores tilbake til deg, og du blir dermed anonym. Med den nye IP-adressen kan du også omgå geografiske begrensninger av elektronisk innhold.

En rekke muligheter med VPN

En VPN-tjeneste kan være en god forsikring mot at uvedkommende får innblikk i dine private gjøremål på internett, samtidig som enkelte internettjenester som nett-TV og strømmetjenester gir deg flere muligheter ved at du kan få tilgang til et større utvalg av innhold (tilgang til geoblokkert innhold).

Det avgjørende når du skal velge VPN-tjeneste, er å vurdere hastighet, sikkerhet og pris i førersetet. Ønsker du å få tilgang til geoblokkert innhold, så kan det også være en faktor å ta med.

Hvordan fungerer VPN i praksis og hva med sikkerheten?

Etter at du har installert VPN, så vil nettleverandøren kun se datatrafikk mellom din enhet (PC, mobil etc.) og tilbyderen av VPN. Loggingen hos din nettleverandør vil derfor ikke kunne brukes for å se hvilke nettsider du har besøkt, men det finnes en potensiell sikkerhetsrisiko. Noen VPN-leverandører lagrer trafikkloggene, og kommer disse dataene på avveie (ved f.eks. at noen har hacket seg inn til dataene hos din VPN-leverandør, ved politibeslag eller andre årsaker) – da kan disse loggene kunne spores tilbake til deg og man kan se nettsteder du har besøkt. Dette forutsatt at VPN-leverandøren lagrer logger. Når man velger VPN-leverandør, er det derfor viktig at en VPN-leverandør kan bekrefte at de ikke fører eller lagrer trafikklogger. Samtidig er det viktig at man holder seg til lovverket og bruker Internett og dets tjenester til det positive som Internett faktisk er.

Det finnes flere som tilbyr gratis VPN på markedet (spesielt populært er dette for brukere som vil ha tilgang til geoblokkert innhold (for å få et større utvalg av innhold på Netflix m.m.), men dersom du ønsker sikkerhet og kvalitet – så bør du gå for betalt VPN.

VPN hjelper deg med å være trygg på nett

Bruk av VPN er absolutt å anbefale. VPN er et godt tiltak for å sikre at dine private data forblir private når du bruker internett.

VPN står for «Virtual Private Network» (virtuelt privat nettverk) og bidrar til at man kan surfe tryggere på det store internettet. Dette uten at datatrafikken blir synlig for uvedkommende. Forbindelsen blir rett og slett kryptert og IP-adressen er ikke synlig.

Surf trygt og få tilgang til geoblokkert innhold med VPN

I tillegg brukes VPN verden over for å sikre at man får tilgang til innhold som er blokkert for enkelte land. Det kan være streamingtjenester som f.eks. Netflix, TV-program rettet mot nasjonale mottakere, annen informasjon m.m.

Mulighetene er mange med VPN, og i tillegg til økt sikkerhet og anonymitet – så får man tilgang til informasjon som i utgangspunktet er sperret for ulike land, og det finnes mye av geoblokkert innhold innen mange innholdskategorier.

De fleste av oss er for åpenhet og imot sensur fra myndigheter. VPN bidrar til at mange mennesker blir opplyste og får tilgang til viktig informasjon i det daglige. Informasjon som kan gi et mer riktig bilde av situasjoner rundt omkring i verden, og informasjon som kan være med på å redde liv.

Med årene har VPN blitt langt enklere å bruke. Programmet lastes ned, og settes opp på både datamaskin og mobiltelefoner med få klikk.

Det er mange leverandører av VPN-tjenester. Gratisløsninger finnes, men en betalingstjeneste for VPN er nok å anbefale. Dette for å være trygg på at du får den anonymiteten og sikkerheten med tanke på personlige data, som loves.

Surfshark er en populær og rimelig VPN-løsning som innehar god funksjonalitet. Streamer du, reiser ofte til utlandet eller ønsker å beskytte deg best mulig på nett, så er Surfshark et godt alternativ man bør se nærmere på.

Ønsker du å lære mer om dette temaet? Da bør du lese artikkelen «Avoiding Internet Surveillance: The Complete Guide«. Mer informasjon finner du også i artikkelen «Slik unngår du at «Internett» vet alt om deg!«.

Cybersikkerhet.no

Denne artikkelen inneholder reklame.